ad

De week van het vaccin

Laatst bijgewerkt: april 2021
unsplash_vaccin_spuit_injectie.jpg

nieuws Jaarlijks wordt in de laatste week van april de 'World Immunization Week' gevierd. Tijdens deze week wordt stilgestaan bij het belang van vaccineren. Het inenten van mensen tegen besmettelijke ziekten is één van de belangrijkste en succesvolste gezondheidsmaatregelen uit de geschiedenis. Toch zijn er nog altijd miljoenen mensen voor wie vitale vaccins niet beschikbaar zijn. Daarom is de aandacht voor vaccinaties nog altijd van groot belang volgens de 'World Health Organization' (WHO).

Het thema van dit jaar 'Vaccines bring us closer' benadrukt het sociale voordeel van vaccinaties: doordat vaccins ervoor zorgen dat mensen elkaar minder besmetten met infectieziekten wordt afstand houden minder belangrijk. Op deze manier brengen vaccins mensen dichter bij elkaar. De WHO zet dit jaar extra in op het vergroten van het vertrouwen in vaccineren en het toegankelijk maken van vaccins voor iedereen.

Lees ook: De belangrijkste vaccins in België

In het jaar van de pandemie zijn veel kinderen niet ingeënt tegen gevaarlijke ziekten zoals de mazelen en polio door een beperkte toegankelijkheid tot vaccins. Daarnaast zorgt een toenemende stroom aan misinformatie voor een verminderd vertrouwen in vaccineren onder een groeiend deel van de bevolking. Door te investeren in onderzoek, innovatie en publieke campagnes wil de WHO deze negatieve trends doorbreken tijdens de 'World Immunization Week'.

Lees ook: Hoe gebeurt de ontwikkeling, toetsing en goedkeuring van vaccins?

Bronnen:
World Health Organization 
Centers for Disease Control and Prevention
ad

vaccinatie.be is een website van gezondheid.be

Het is onze missie om correcte, wetenschappelijk ondersteunde en relevante informatie te bieden over vaccinatie, zowel wat het COVID-19 vaccin betreft als de vele anderen die ons verdedigen tegen ziektes.