ad

Een afwijkende menstruatie door het coronavaccin?

Laatst bijgewerkt: augustus 2021
123-menstruatie-tampons-06-16.jpg

nieuws

Op socialemediaplatformen is er sprake van afwijkingen in de menstruatiecyclus bij vrouwen die een coronavaccin hebben gekregen. Verschillende vrouwen rapporteren een vaginale bloeding, verlate menstruatie, tussentijdse bloeding, pijn aan de borsten of een onregelmatige menstruatie.

Naar aanleiding van deze reacties startte Kate Clancy, biologisch antropologe aan de Universiteit van Illinois, een onderzoek naar de geruchten. Uit het onderzoek blijkt voornamelijk dat bijwerkingen vaak voorkomen na een vaccin, en zelfs een belangrijke manier zijn om ons immuunsysteem beter te begrijpen.

Samenspel van hormonen

De menstruele cyclus en de bijhorende maandstonden zijn het eindresultaat van een complex samenspel tussen verschillende hormonen in de hersenen, de eierstokken en de baarmoeder. Als er een factor wijzigt die invloed heeft op een van deze hormonen, kan dat resulteren in cyclusveranderingen. Zo leidt fysieke stress (door ziekte bij een covidinfectie) of psychologische stress (door de maatregelen) tot verhoogde concentraties van het stresshormoon cortisol. Dat hormoon kan een invloed uitoefenen op de hormonen die een rol spelen bij de menstruele cyclus. Cortisol kan namelijk de hypothalamus en de hypofyse verstoren, en dat zijn net de twee klieren in de hersenen die de eierstokken aansturen.

Reactie van het immuunsysteem

Daarnaast is er nog de rol van de immuuncellen die zich in het weefsellaagje bevinden dat bij de menstruatie afgescheiden wordt. Bij vaccinatie, maar ook bij infectie, wordt ons immuunsysteem namelijk geactiveerd. Reproductief immunologe dokter Victoria Male van het Imperial College in Londen verklaart dat deze veralgemeende activatie ook een invloed kan hebben op de immuuncellen in de baarmoeder en zo veranderingen in het bloedingspatroon kan teweegbrengen. Kortdurende cyclusveranderingen werden eerder ook al opgemerkt na griepvaccinatie of vaccinatie tegen het HPV-virus.

Gynaecoloog en menstruatie-expert Bertho Nieboer van het Radboud UMC legt verder uit: “Door het krijgen van een vaccinatie wordt je immuunsysteem aan het werk gezet om alvast klaar te staan voor het geval er een echte (corona)infectie optreedt. Omdat het immuunsysteem ook een relatie heeft met de vrouwelijke hormoonspiegels, kan een vaccinatie van invloed zijn op de timing en de hevigheid van de menstruatie."

Geen langetermijneffecten

De verwachting is dat de menstruatieveranderingen nooit langer duren dan één cyclus. Zulke kortdurende veranderingen kunnen waarschijnlijk geen kwaad en angst voor langetermijneffecten is dus niet nodig. 
Je maakt wel het best een afspraak bij de dokter als:
  • de veranderingen langer duren dan drie opeenvolgende cycli;
  • je opnieuw bloedingen krijgt na de start van de menopauze of na een transitieproces als transman;
  • je twijfelt.

Bronnen:
https://www.rtlnieuws.nl/
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.sciencedirect.com
ad

vaccinatie.be is een website van gezondheid.be

Het is onze missie om correcte, wetenschappelijk ondersteunde en relevante informatie te bieden over vaccinatie, zowel wat het COVID-19 vaccin betreft als de vele anderen die ons verdedigen tegen ziektes.