ad

Eerste vaccin tegen ebola

Laatst bijgewerkt: mei 2021
123-afb-ebola-comp-stetosc-170-10.jpg

nieuws

Ebola is een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door het ebola virus. Dit tropische virus kent vier varianten die gevaarlijk zijn voor mensen. De Zaire-variant is het meest dodelijk; 70-90% van de besmettingen heeft een dodelijke afloop als er geen behandeling plaatsvindt. In België is ebola vooral bekend door nieuwsberichten over uitbraken van het virus in Afrika. Een uitbraak kan ontstaan doordat een persoon in contact komt met wilde dieren die het virus bij zich dragen. Vervolgens zal deze persoon andere mensen kunnen besmetten. De twee grootste uitbraken van ebola in de geschiedenis voltrokken zich in 2014-2016 in West-Afrika en in 2018 in de Democratische Republiek Congo. Duizenden mensen overleden aan de gevolgen van ebola tijdens deze uitbraken. De Zaire-variant was in beide gevallen de veroorzaker.

Sinds kort is een vaccin tegen de Zaire-variant van het ebola virus goedgekeurd door medicijnagentschappen in Europa, de Verenigde Staten en verschillende Afrikaanse landen. Het vaccin (Ervebo) werd getest en ontwikkeld tijdens de uitbraak van 2014-2016 en werd al voor de officiële goedkeuring gebruikt tijdens de laatste grote uitbraak in de Democratische Republiek Congo. Ervebo is effectief bevonden in het beschermen van volwassenen tegen de Zaire-variant van het ebola virus. De beschermingsduur van het vaccin is nog niet bekend. De bijwerkingen die werden geobserveerd tijdens wetenschappelijk onderzoek waren doorgaans beperkt. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van het WHO, noemt de ontwikkeling van een vaccin tegen ebola een grote doorbraak. “Eén van de meest gevreesde ziektes ter wereld kan nu worden voorkomen met een effectief vaccin”. Voorraden van het Ervebo vaccin zijn opgeslagen in Europa. Zo kan er snel worden gereageerd op een nieuwe uitbraak in Afrika.

Bronnen:
https://www.ema.europa.eu/
https://www.cdc.gov/
https://www.who.int/
ad

vaccinatie.be is een website van gezondheid.be

Het is onze missie om correcte, wetenschappelijk ondersteunde en relevante informatie te bieden over vaccinatie, zowel wat het COVID-19 vaccin betreft als de vele anderen die ons verdedigen tegen ziektes.