ad

Wat zit er in een vaccin?

Laatst bijgewerkt: maart 2021

dossier

Op de bijsluiter van een vaccin is te zien welke ingrediënten een vaccin bevat. Al die ingrediënten worden met een specifiek doel toegevoegd. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende functies van de ingrediënten en welke bestanddelen daarbij horen.

Er zijn drie functies te onderscheiden voor ingrediënten in vaccins:
  1. Bescherming bieden tegen een bepaalde ziekte
  2. De houdbaarheid en veiligheid van het vaccin garanderen
  3. De productie van het vaccin mogelijk maken

Ingrediënten die bescherming bieden tegen een ziekte

De werkzame bestanddelen die worden gebruikt voor een vaccin zijn:
  • dode ziekteverwekkers
  • levende, verzwakte ziekteverwekkers
  • gedeeltelijke ziekteverwekkers
  • de giftige stof die een ziekteverwekker produceert 
 Welke vorm van de ziekteverwekker wordt gebruikt bepalen wetenschappers aan de hand van: 
  • de afweerreactie van personen op een bepaalde ziekte
  • welke mensen moeten worden ingeënt tegen de ziekte
  • wat de beste techniek is om het vaccin te produceren
Hulpstoffen zijn stoffen die bijdragen aan een sterkere afweerreactie van het lichaam bij injectie van het vaccin. Hierdoor ontwikkel je een betere bescherming tegen de ziekte. Aluminium is een voorbeeld van een hulpstof.

Ingrediënten die de houdbaarheid en veiligheid van het vaccin garanderen

Stabilisatoren: suiker en gelatine zijn voorbeelden van stabilisatoren die worden toegevoegd aan vaccins. De functie van deze stoffen is het beschermen van de werkzame bestanddelen in het vaccin. Zo zorgen stabilisatoren ervoor dat het vaccin tijdens het transport of bij temperatuurschommelingen niet wordt aangetast.

Conserveringsmiddelen: aan sommige vaccins worden conserveringsmiddelen toegevoegd om te voorkomen dat bacteriën of schimmels het vaccin bederven. De meeste vaccins bevatten echter geen conserveringsmiddelen.

Stoffen die de productie van het vaccin mogelijk maken

Sommige stoffen zijn nodig om het vaccin te maken, maar hebben geen nut nadat het vaccin is geproduceerd. Deze ingrediënten worden verwijderd uit het vaccin, zodat er slechts een zeer kleine, onschadelijke hoeveelheid, van deze stoffen achterblijft in het vaccin.

Voorbeelden van ingrediënten die de productie van het vaccin mogelijk maken:
  • materiaal om de groei van de gewenste ziekteverwekker te bevorderen
  • materiaal om de groei van de gewenste ziekteverwekker af te remmen
  • antibiotica, ter preventie van ongewenste bacteriën in het vaccin tijdens de productie

Bronnen:
Susan L. Plotkin, Stanley A. Plotkin, Editor(s): Stanley A. Plotkin, Walter A. Orenstein, Paul A. Offit, Kathryn M. Edwards, Plotkin's Vaccines (Seventh Edition), Elsevier, 2018
https://www.vaccines.gov/basics/vaccine_ingredients
https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/wat-zit-er-in




ad

vaccinatie.be is een website van gezondheid.be

Het is onze missie om correcte, wetenschappelijk ondersteunde en relevante informatie te bieden over vaccinatie, zowel wat het COVID-19 vaccin betreft als de vele anderen die ons verdedigen tegen ziektes.