ad

Kankerpatiënten minder beschermd na twee coronaprikken

Laatst bijgewerkt: augustus 2021
unsplash_vaccin_covid_artsoud.jpg

nieuws Uit een studie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen is gebleken dat kankerpatienten niet dezelfde hoeveelheid antistoffen aanmaken na een tweede coronavaccin dan gezonde personen. Ze rapporteren wel evenveel bijwerkingen. 

Onderzoeksresultaten

In februari 2021 voerde het Universitair Ziekenhuis Antwerpen een studie uit naar de werking van het afweersysteem bij 200 kankerpatiënten na inspuitingen met het vaccin van BioNTech-Pfizer. Kankerpatiënten hebben door hun ziekte en behandeling namelijk een verminderde immuniteit. De onderzoekers wilden daarom de werkzaamheid van de vaccins nagaan bij deze doelgroep. Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat de meeste kankerpatiënten antistoffen aanmaken na de eerste coronaprik, maar die antistoffen nemen niet bij alle patiënten toe na een tweede vaccinatie. De bijwerkingen liggen wel in lijn met de meldingen bij gezonde personen.

Prof. dr. Marc Peeters, diensthoofd oncologie licht toe: “Het resultaat van de studie wijst er in de eerste plaats op dat de bijwerkingen van het vaccin bij patiënten die een kankerbehandeling ondergaan, volledig in lijn liggen met de meldingen gemaakt door gezonde personen. Wat de afweerreactie betreft, zien we dat de hoeveelheid antistoffen bij sommige patiënten minder is dan bij gezonde personen na twee doses van het vaccin. Antistoffen worden bij de meeste patiënten aangemaakt na de eerste prik, maar nemen niet bij alle groepen van patiënten toe na de tweede prik.”

Een derde vaccindosis

Er zijn duidelijke verschillen op te merken tussen patiënten afhankelijk van hun therapie. Vrijwel alle patiënten die hormoontherapie, immuuntherapie of doelgerichte therapie ondergaan, hebben een normale aanmaak van antistoffen. Bij chemotherapie geldt dat echter maar voor de helft van de patiënten, en zelfs maar een derde van de patiënten met bloedkanker heeft een normale antilichaamrespons. Volgens Sciensano-onderzoekster Mieke Goossens hebben die patiënten mogelijks baat bij een derde vaccindosis: ”De recent gestarte Tri-VOICE studie bestudeert het effect van een derde dosis van het vaccin, ongeveer zes maanden na de eerste prik, op de afweerstoffen. Verder onderzoek zal uitwijzen of zij op die manier een grotere hoeveelheid antistoffen aanmaken.”  

Lees ook: Vaccins in de strijd tegen kanker

Bronnen:
https://www.uza.be/eerste-studieresultaten-covid-vaccinatie-bij-kankerpatienten
https://www.komoptegenkanker.be/blog/uza-onderzoekt-optimale-bescherming-kankerpatienten-tegen-covid-19
ad

vaccinatie.be is een website van gezondheid.be

Het is onze missie om correcte, wetenschappelijk ondersteunde en relevante informatie te bieden over vaccinatie, zowel wat het COVID-19 vaccin betreft als de vele anderen die ons verdedigen tegen ziektes.