ad

Positieve resultaten voor nieuw malaria-vaccin

Laatst bijgewerkt: mei 2021
123-mug-malaria-steek-02-18.jpg

nieuws

Malaria kost jaarlijks aan meer dan 400.000 mensen het leven en heerst voornamelijk in tropische gebieden. Jonge kinderen in Afrika sterven het vaakst aan malaria.

De ziekte wordt overgedragen door muggensteken en kenmerkt zich in de eerste fase door hoge koorts, spierpijn, rillingen en hoofdpijn. Zonder behandeling kan malaria al snel leiden tot ernstige ziekte of overlijden.

Farmaceuten en overheden hebben zich de afgelopen 50 jaar ingezet om een vaccin te ontwikkelen tegen de ziekte. Diverse vaccins zijn getest, maar zonder veel succes. Een oorzaak hiervan is de complexiteit van malaria. “De ziektekiem is opgebouwd uit duizenden genen. Dit maakt het erg ingewikkeld om een goed vaccin te ontwikkelen”, aldus vaccinoloog Adrian Hill, verbonden aan de universiteit van Oxford. Ter vergelijking, het coronavirus bevat slechts 12 genen. 

Eindelijk een malariavaccin?

Nu lijkt er wel een effectief vaccin te zijn ontwikkeld. Het nieuwe vaccin met de naam R21 werd getest onder 450 jonge kinderen in Burkina Faso en kon, afhankelijk van de dosering, 71 tot 77% van de malaria-gevallen voorkomen over de periode van een jaar. Het R21 vaccin is een bewerking van het meest effectieve malaria vaccin tot nu toe (Mosquirix). Het Mosquirix vaccin is getest bij honderduizenden kinderen in Ghana, Malawi en Kenia en voorkomt 56% van de malaria gevallen over de periode van een jaar. Het R21 vaccin laat dus een betere bescherming zien in een eerste onderzoek.

Wetenschappers benadrukken dat er grotere onderzoeken nodig zijn om de werkzaamheid en beschermingsduur van het vaccin te kunnen vaststellen. Kwadwo Koram, epidemioloog aan de universiteit van Ghana te Accra, is positief: “De resultaten zijn bemoedigend, zelfs als het vaccin minder dan 75% van de malaria gevallen kan voorkomen. In combinatie met andere preventieve maatregelen kan het vaccin helpen om het aantal sterfgevallen door malaria te verminderen.”

Bronnen:
https://www.nature.com/
https://www.who.int/
ad

vaccinatie.be is een website van gezondheid.be

Het is onze missie om correcte, wetenschappelijk ondersteunde en relevante informatie te bieden over vaccinatie, zowel wat het COVID-19 vaccin betreft als de vele anderen die ons verdedigen tegen ziektes.