ad

Vaccin rotavirus nu beschikbaar voor kinderen in nood

Laatst bijgewerkt: april 2021
unsplash_zee_redding.jpg

nieuws

Producent GSK gaat vaccins tegen het rotavirus aan zeer lage prijzen aanbieden voor kinderen in crisissituaties. Deze overstemming werd bereikt met hulp- en gezondheidsorganisaties Unicef, WHO, MSF en Save the Children. Na het pneumokokken-vaccin is het vaccin tegen het rotavirus het tweede vaccin dat op deze wijze wordt aangeboden.

Het rotavirus zorgt jaarlijks voor 200.000 sterfgevallen onder kinderen tot 5 jaar. Kinderen die leven in vluchtelingenkampen of andere noodsituaties zijn bijzonder kwetsbaar voor dit soort ziekten. Een hoge bevolkingsdichtheid, slechte hygiƫnische omstandigheden en voedingstekorten spelen hierbij een belangrijke rol. De betrokken hulporganisaties prijzen producent GSK en ze hopen dat andere vaccin-producenten dit goede voorbeeld in de toekomst volgen: "Het is onacceptabel dat kwetsbare kinderen niet worden gevaccineerd tegen gevaarlijke ziekten wegens de beperkte toegankelijkheid en hoge kosten van vaccins. Daarom is dit een belangrijke stap voorwaarts in het beschermen van kinderen in crisissituaties", aldus Dr. Kate O'Brien van de World Health Organization (WHO).

De overeenkomst zal worden uitgevoerd aan de hand van het zogenaamde 'Humanitaire Mechanisme'. Deze richtlijn werd ontwikkeld door Unicef, WHO, MSF en Save the Children om vaccins toegankelijker te maken voor mensen in noodsituaties. Via het Humanitaire Mechanisme zijn al bijna een miljoen vaccins tegen pneumokokken beschikbaar gesteld in 12 verschillende landen. Maar ondanks dit grote succes is er nog veel werk aan de winkel volgens hulporganisaties. Daarom wordt er continu gewerkt om andere producenten te bewegen vaccins beschikbaar te stellen voor mensen in nood. 

Lees ook: Basisvaccinatie-schema voor kinderen

Bron:
World Health Organization

Lees ook: Hoe gebeurt de ontwikkeling, toetsing en goedkeuring van vaccins?
ad

vaccinatie.be is een website van gezondheid.be

Het is onze missie om correcte, wetenschappelijk ondersteunde en relevante informatie te bieden over vaccinatie, zowel wat het COVID-19 vaccin betreft als de vele anderen die ons verdedigen tegen ziektes.